Ei aktiivimalli 2:lle!

Hallitus on vähemmän yllättäen aiemmista perumispuheistaan huolimatta viemässä läpi aktiivimallin kakkosversion, joka edellyttää työttömän hakevan vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa karenssin uhalla. Lisäksi työpaikkojen tulee olla sellaisia, joihin hakija voi realistisesti päästä.

Mallissa on lukuisia ongelmia. Pienillä paikkakunnilla ei ole aina tarjolla työpaikkoja, jotka katsottaisiin kuuluvaksi realismin piiriin ja malli ei huomioi tilanteita, joissa työkyvytön henkilö ei ole päässyt työkyvyttömyyseläkkeen piiriin.

Suurin ongelma kuitenkin piilee oikeiston ihmiskuvassa. Oikeisto näkee työttömien ajamisen työttömyysturvaa kalliimmaksi tulevalle toimeentulotuelle pienempänä pahana kuin kontrollin vähentämisen. Työttömyysturvan byrokratia tosiasiassa vaikeuttaa työllistymistä aiheuttaen monenlaisia tilanteita, joissa asemaansa parantamaan pyrkivä työtön joutuukin entistä ahtaammalle, mutta sillä ei näy olevan mitään merkitystä.

Molemmat aktiivimallit ja työttömyysturvan karenssijärjestelmä pohjautuvat ajatukselle tahdottomasta, laiskasta, järjestelmää hyväksikäyttävästä työttömästä. Minä uskon ihmisten itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden lisäämiseen, en pakottamiseen ja keppiin.