Kohti maksutonta varhaiskasvatusta

Tänään valtuustossa käsitellään valtuustoaloitetta siitä, että Tampereen pitäisi lähteä mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Se tarkoittaisi sitä, että jokainen tamperelainen viisivuotias pääsisi maksutta 20 tunniksi viikossa.

Kokeilun hakuaika on jo päättynyt ja sivistys- ja kulttuurilautakunta päätyi olemaan sitä mieltä, että kokeiluun ei haeta, mutta maksutonta varhaiskasvatusta tarkastellaan uudelleen, jos valtion korvausosuutta kasvatetaan. Tässä kokeilussa valtio korvaa 20 prosenttia syntyneistä kuluista, loput 80 prosenttia jäävät kunnan harteille.

Tavoite maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on äärettömän tärkeä. Varhaiskasvatus tulee nähdä osana opintopolkua ja jotta niin tapahtuu, sen on oltava maksutonta kaikille tuloluokille.

Varhaiskasvatus on äärimmäisen vaikuttavaa. Tutkitusti laadukas varhaiskasvatus vaikuttaa yksilön elämänlaatuun enemmän kuin mikään muu koulutusinvestointi. Varhaiskasvatuksen piirissä oleminen näkyy myös myöhemmin elämässä korkeampina PISA-tuloksina. Erityisen suuri merkitys varhaiskasvatuksella on maahanmuuttajataustaisille lapsille, joille päivähoito on mainio tapa oppia suomea, tutustua suomalaisiin ja suomalaiseen kulttuuriin. Heillä varhaiskasvatuksen positiiviset seuraukset näkyvät erittäin vahvasti.

Suomessa varhaiskasvatukseen osallistutaan vähemmän kuin muualla EU:n alueella. Se on huolestuttavaa. Maksuton varhaiskasvatus madaltaisi kynnystä ja tekisi varhaiskasvatukseen osallistumisesta normin.