Nekalan kirjasto säilytettävä

Kaupunginvaltuusto päättää maanantaina talouden tasapainottamisohjelmasta. Vasemmistoliitto ei hyväksy ohjelmaan sisällytettyä Nekalan kirjaston lakkauttamista.

Lakkauttamisesitys on käsittämätön. Nekalalaiset ovat aiemminkin kamppailleet oman lähikirjastonsa puolesta tuloksekkaasti samaan aikaan kun kaupunki jättää Nekalan toistuvasti paitsioon kaikessa päätöksenteossa.

Nekalan kirjaston lainamäärät ovat nousseet reilusti viime aikoina ja palvelu on alueella todella pidetty ja tärkeä. Se on huomattu, kun tasapainottamisohjelma tuli julki. Kuntalaiset aktivoituivat heti kirjaston puolesta ja olenpa minäkin saanut runsaasti yhteydenottoja asiasta. Se on hienoa! Kuntalaisten aktiivisuus on selvästi aiheuttanut poliittista painetta muissa ryhmissä.

Kirjasto on tärkeä lähipalvelu, jota koulukirjasto tai kirjastoauto ei korvaa. Kirjastolain tehtävä on muun muassa tukea yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin. Kirjastoautossa se ei toteudu; kirjastoauto on esteellinen palvelu, joka sulkee pois piiristään muun muassa liikuntavammaiset, rollaattorin kanssa kulkevat ikäihmiset ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat.

Koulukirjasto ja kirjastoauto eivät myöskään korvaa tarvetta julkiselle oleskelutilalle. Kirjasto on paikka, johon monet tulevat ihan vain viettämään aikaansa ilman sen kummempaa suunnitelmaa. Lukemaan päivän lehdet, vaihtamaan muutaman sanan tutun työntekijän kanssa.

Kirjaston lakkauttamista on perusteltu kiinteistön sisäilmaongelmilla. On totta, että työntekijöitä ei missään nimessä voi asettaa terveysvaaraan. Kirjastolle on kuitenkin varmasti löydettävissä puhtaat tilat Nekalan tai Viinikan alueelta.

Samaan aikaan jotkut poliitikot, jotka aikovat äänestää koko tasapainottamisohjelman puolesta, haikailevat uusien tilojen perään. Se on huonoa johtamiskulttuuria. Koko ohjelman valmisteluprosessia on varjostanut epädemokraattisuus, salailu ja kabinettipolitikointi. Tasapainottamisohjelmaan ei ole syytä jättää mukaan mitään sellaista, mistä tiedämme, ettemme halua sitä toteuttaa ja jonka estämiseen on keinot olemassa.

Nekalan kirjaston lakkauttamisella saataisiin alle 100 000 euron säästöt. Ohjelma on kokonaisuudessaan 43 miljoonaa euroa. 100 000 euroa on siinä mittakaavassa karkkirahaa. Säästöjä tästä ei tule, mutta paljon haittoja kyllä.