Paperittomien välttämättömät palvelut taattava

Joulukuussa Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ryhtyä tarjoamaan paperittomille kiireellisten terveyspalveluiden lisäksi myös välttämättömät terveyspalvelut, kuten rokotukset ja kroonisten sairauksien hoidon. Silloin monet perussuomalaiset ja kokoomuslaiset pelottelivat terveysturismilla. Helsingin Sanomat uutisoi eilen torstaina, kuinka terveysturismia ei ole syntynyt ja kustannukset uudistuksesta ovat olleet maltilliset ja tulevat pysymään sellaisina.

Jätin Tampereella joulukuussa samankaltaisen aloitteen. Sen allekirjoitti lisäkseni 27 kaupunginvaltuutettua. Helsingin esimerkki on todella rohkaiseva näyttö siitä, kuinka mitään kaaosta ei ole luvassa, kun tämä aloite hyväksytään Tampereella.

Kiireelliset terveyspalvelut on tarjottava joka tapauksessa. Kun sairauksia hoidetaan jo ennen akuuttia vaaratilannetta, kustannukset säilyvät maltillisina. Rokottaminen ehkäisee sairauksien leviämistä. Lisäksi esitän, että samalla tarjotaan paperittomille välttämätön toimeentulo ja majoitus, kuten oma perustuslakimme ja kansainväliset sitoumuksemme edellyttävät.

Pitkällä tähtäimellä ei kuitenkaan ole kestävää, että yksittäiset kunnat joutuvat kantamaan koko taakan. Siksi laki paperittomien välttämättömästä terveydenhuollosta on säädettävä, jotta samat palvelut on saatavissa kaikkialla.